Festivaluri concurs muzica 2020


luni, 6 februarie 2017

Regulament - Festivalul "GEORGE GRIGORIU" , 26-28 mai 2017 , Brăila

Consiliul Județean Brăila
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

Concursul Internaţional de Muzică Uşoară
GEORGE GRIGORIU
Brăila, România,  Ediția a XIII a, 26-28 mai 2017


Organizatori

Consiliul Judeţean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație Brăila), Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune.

Perioada

26-28 mai 2017 în municipiul Brăila, România

Scopul concursului

Festivalul concurs are drept scop promovarea muzicii uşoare autentice, afirmarea şi lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării lor în elita muzicii uşoare româneşti şi internaţionale.
Festivalul se desfăşoară sub semnul numelui celui înscris în Cartea de Aur a muzicii uşoare româneşti, George Grigoriu.
Festivalul se desfășoară pe două secțiuni: concurs și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului.

Condiţii

Concursul este deschis tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 30 ani, împliniți până la data preselecției şi se desfăşoară cu acompaniament orchestral (live). Laureaţii ediţiilor precedente (câştigătorul Trofeului şi câştigătorii premiilor I, II şi III) nu pot participa la concurs. De asemenea, în cazul participării unui concurent la două ediţii consecutive ale  festivalului, o a treia participare nu este posibilă.
La solicitarea Organizatorului, câștigătorul Trofeului va susţine un microrecital la ediţia imediat următoare a Festivalului; în acest caz va beneficia numai de decontarea, de către organizator, a cheltuielilor de transport, cazare şi masă.

Înscrierea la concurs
Regulamentul Concursului poate fi găsit la
            www.festival-george-grigoriu.ro
            www.centruldecreatiebraila.ro
            www.cjbraila.ro
  

Preselecţia

Concurenţii români

Preselecția se va efectua în baza Dosarului de înscriere transmis prin e-mail la adresa Instituției (festival.braila@gmail.com), pana pe data de 30 martie 2017, sau prin depunerea directa a Dosarului de înscriere, la locul efectuării Preselecției în data de  1 aprilie 2017, începând cu ora 10 la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, Bucureşti, în faţa juriului Concursului.

Dosarul de preselecție va conţine următoarele:
-       copie după cartea de identitate;
-       fişa de înscriere (anexă la prezentul regulament);
-       copie carnet elev/student unde este cazul, pentru a beneficia de facilități fiscale existente;
-       piesele muzicale aferente fișei de înscriere în format .mp3 sau .wma;
-       2 fotografii artistice de înaltă rezoluție.

Cazarea, masa şi contravaloarea transportului pe timpul preselecţiei vor fi suportate de către concurenţi.

Concurenţii străini
Preselecția se va efectua în baza Dosarului de înscriere transmis prin e-mail la adresa Instituției (festival.braila@gmail.com) până pe data de 30  Martie 2017.
Dosarul de preselecție va conţine următoarele:
-       copie după paşaport / cartea de identitate;
-       copie carnet elev/student unde este cazul, pentru a beneficia de facilități fiscale existente;
-       fişa de înscriere (anexa la prezentul regulament);
-       piesele muzicale aferente fisei de înscriere în format .mp3 sau .wma;
-       2 fotografii artistice de înalta rezoluție.

Concurenții admiși la preselecție au obligația de a transmite un cont bancar până la data începerii festivalului, în vederea efectuării plăților pentru eventualele premii câștigate.

Taxa de participare
Cuantumul taxei de participare este de 50 lei pentru toți concurenții.
Concurenții români declarați admiși în urma preselecției vor achita taxa de participare la concurs, prin virament bancar în contul deschis la Trezoreria Brăila (Cont IBAN RO64 TREZ 1512 1G33 1900 XXXX) sau direct la casieria Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila,  până la data de 25 mai 2017.
Concurenții străini vor plăti  taxa de participare în numerar, la casieria Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, până la data de 25 mai 2017.
Neachitarea acestei taxe în termenul prevăzut  atrage eliminarea din concurs.







Desfășurarea concursului
În urma preselecţiei vor rămâne în concurs un număr de 24 concurenţi selectați de juriu în urma preselecției. Lista concurenților admiși la preselecție va fi publicată pe site-ul Festivalului George Grigoriu, al instituției și al Consiliului Județean Brăila, în termen de o săptămână de la preselecție.
Ordinea intrării în concurs se decide prin tragere la sorţi. Concurenţii vor respecta întocmai precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs şi repetiţii.

Repertoriul

Concurenţi români
Fiecare concurent va avea pregătite pentru concurs 2 piese de muzică uşoară din repertoriul românesc consacrat din care una din creaţia compozitorului George Grigoriu. Aceasta poate fi obţinut de pe pagina web a concursului sau direct de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (Centrul de Creație Brăila) pe suport digital sau hârtie. Nu sunt admise compoziţiile proprii.

Concurenţi străini

Fiecare concurent va interpreta:
-       o piesă din repertoriul țării de origine, în limba maternă a concurentului, dintre cele două transmise pentru preselecţie, pe care o va transmite imediat ce primește confirmarea de participare;
-       o piesă compusă de George Grigoriu. Repertoriul din creaţia compozitorului George Grigoriu poate fi obţinut de pe pagina web a concursului sau direct de la Centrul de Creaţie Brăila.

Orchestraţiile pieselor de concurs ale concurenţilor străini pot fi realizate prin mijloace proprii şi transmise organizatorului până la data de 28 aprilie 2017. Componenţa orchestrei ce asigură acompaniamentul este următoarea: acoustic piano, keyboards, drums, percution, guitar, lead guitar, bass guitar, saxophone (alto or sopran).
Orchestraţiile pot fi asigurate şi de către organizator numai dacă concurentul comunică piesa aleasă din repertoriul compozitorului George Grigoriu şi piesa din repertoriul propriu până la data de 28 aprilie 2017. Este recomandat ca piesa din repertoriul propriu să fie în limba maternă a concurentului.

Obligaţiile participanţilor

  • Să respecte clauzele regulamentului festivalului;
  • În cazul concurenților minori, organizatorii asigură cazarea și masa unui însoțitor.
  • În cazul în care concurenții majori vin însoțiți (impresar, membru familie, etc.), însoțitorii își vor suporta cheltuielile de cazare și masa.
  • Cheltuielile de transport vor fi suportate de către concurenți.
  • Să respecte condițiile de  cazare și masa stabilite de Organizator, în intervalul aferent desfășurării festivalului-concurs.
  • Să semneze contractele de cesionare a dreptului de autor în favoarea organizatorilor în vederea difuzării pe media.

Laureaţii care nu sunt prezenţi la Gala de decernare a premiilor sunt descalificaţi.
Orice abatere de la oricare dintre aceste obligaţii, duce automat la eliminarea din concurs.

Obligaţiile organizatorilor

  • Asigură transportul concurenților străini de la aeroport și Gara de Nord din București la Brăila și retur, în perioada 23-29 mai 2017;
  • Asigură masa și cazarea concurenților în perioada 23-28 mai 2017 (inclusiv);
  • Organizează şi pun la dispoziţie sala de spectacole, spaţiile de repetiţie necesare desfăşurării festivalului;
  • Asigură buna desfăşurare a preselecţiilor şi imparţialitatea juriului de preselecție;
  • Asigură paza şi protecţia pe toată durata festivalului, inclusiv pe timpul repetiţiilor;
  • Asigură liniştea desfăşurării concursului prin interzicerea totală a presei şi a fotoreporterilor în culisele scenei cu excepţia reporterilor, televiziunii şi radioului acreditate;
  • Asigură corectitudinea și securitatea centralizării voturilor pentru clasamentele finale şi parţiale;
  • Asigură premiile;
  • Organizatorii nu răspund de evenimentele sau incidentele în care pot fi implicați concurenții în afara timpului de repetiții și scenă.

Juriul

  • Are în componenţa sa personalităţi de marcă ale muzicii ușoare româneşti și internaționale, membri ai Uniunii Compozitorilor, redactori radio TV, personalităţi culturale locale.
  • În juriul preselecţiei se va afla şi Preşedintele juriului de concurs.
  • Membrul juriului care regăseşte în lista concurenţilor elevi de a căror formare artistică se ocupă sau îl impresariază, se abţine de la notare. Concurentul va primi media notelor celorlalţi membri ai juriului.
  • Nu se acordă premii Ex Aequo.
  • În caz de egalitate la puncte pentru unul sau mai mulți concurenți, departajarea acestora se va face în funcție de nota acordata de președintele juriului. Dacă acest criteriu nu este suficient departajarea se va face prin Decizia directă a Președintelui juriului.
  • Membrii juriului păstrează confidențialitatea notelor și clasamentelor rezultate din jurizare.
  • Toate deciziile juriului sunt definitive și irevocabile.
  • Rezultatele jurizării se fac publice doar în momentul decernării premiilor, ulterior lista fiind publicată pe site-urile Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Consiliului Județean și a Festivalului.


Premii

Se acordă următoarele premii:

Trofeul George Grigoriu – 5.000 euro
Premiul I         –  2.500 euro
Premiul II        –  2.000 euro
Premiul III       –  1.500 euro
3 menţiuni a cate 500 euro

Mai pot fi acordate și alte premii din alte surse și sponsorizări.

Sumele corespunzătoare premiilor sunt impozabile conform legislației romane în vigoare la data acordării acestora.

Premiile vor fi oferite în RON, la cursul BNR din data decernării lor, iar plata premiilor se face prin virament, în conturile comunicate de concurenți. Comisioanele bancare, aferente transferului premiilor, vor fi suportate de către Organizator.

Concurenţii care nu se regăsesc printre premiaţi vor primi diplome de participare.

Orice modificări ale Regulamentului impuse de situații independente de organizator – vor fi comunicate în timp util pe site-ul concursului și pe cel al organizatorilor

Date de contact

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale

(Centrul de Creație Brăila)

Telefon și fax +40239.614.710/0725.526.810






Fişa de înscriere la
Concursul Internaţional de Muzică Uşoară
George Grigoriu
Brăila, Ediția a XIII a, 26-28 mai 2017

Numele__________________________________

Prenumele________________________________

Vârsta____________

Ocupaţia__________________________________

Studii muzicale (dacă există)_______________________________________

______________________________________________________________

Profesor_______________________________________________________

Participări la alte concursuri şi premii obţinute__________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_________________________________________

Adresa________________________________________________________

Telefon____________________________________

E-mail____________________________________

Repertoriu

1.
Titlu__________________________________________________________

Compozitor ____________________________________________________

Textier________________________________________________________


2.
Titlu__________________________________________________________

Compozitor ___________________________________________________

Textier________________________________________________________

Concurent                                                       Instituţia pe care o reprezintă






Braila County Council
The County Center for Preservation and Promotion of Traditional Culture

George Grigoriu
International Festival of Pop Music
Braila, Romania, the XIIIth Edition
26th – 28th of May 2017
Regulation

Organizers:
Braila County Council, The County Center for Preservation and Promotion of Traditional Culture (The Creation Center), The Union of Romanian Composers and Musicologists, The Romanian Radio Broadcasting Society.

Period of time:
The 26th – 28th of May 2017 in Braila, Romania.

The contest purpose:           
The purpose of this contest is to promote the authentic pop music, to launch young voices, to encourage the valuable voices in order to integrate them in the Romanian and International light music elite.  
The festival goes on under the name of George Grigoriu who is included in the Gold Book of the Romanian pop music.
The festival goes on two sections: contest and recitals held by the well-known artists of the genre.

Conditions:
The contest is open for young people between 16-30 years old, who must have reached the age by the date of the pre-selection and it goes on with orchestral accompaniment (live). The laureates from the previous editions (the Trophy winner and the I-st, II-nd and III-rd prize winners) cannot participate in the contest. Also, in the case that a competitor has already participated in two consecutive editions of the festival, a third participation is not possible.
As requested by the Organizer, the winner of the Trophy will perform a micro recital in the next edition of the festival, case in which the Organizer will cover only the transportation, accommodation and meals expenses.

The registration in the contest:
The Contest Regulation can be found at


Pre-selection:

Romanian competitors
The pre-selection will be done on the basis of a registration form (as attached) which will be sent to the Institution’s e-mail adress (festival.braila@gmail.com) until the 30h of March 2017 or directly handing in the day and place of the pre-selection on the 1st of April  2017, at The Romanian Radio Broadcasting Society’s headquarter in Bucharest, starting at 10.00, in front of the Contest jury.

The pre-selection file must contain:
o   Copy of the identity card;
o   Registration form (attached to the contest’s regulation)
o   Copy of the scholar/ student card, where appropriate, in order to benefit of the existing tax opportunities;
o   The  songs from the registration form mp3 or wma form;
o   Two artistic photos of high resolution.
The accommodation, meals and the transportation costs during the pre-selection will be borne by the competitors. 

Foreign Competitors
The pre-selection will be done on the basis of a registration form (as attached) which will be sent to the Institution’s e-mail address (festival.braila@gmail.com) until the 30th of March 2017.

The pre-selection file must contain:
-       copy of the passport/identity card;
-       copy of the scholar/ student card, where appropriate, in order to benefit of the existing tax opportunities).
-       registration form (attached to the contest’s regulation)
-       the  songs from the registration form mp3 or wma form;
-       two artistic photos of high resolution.
The admitted competitors after the pre-selection must communicate to the Organiser a bank account, until the beginning of the festival, for transferring an eventual won prize.

The contest’s fee
The amount of the contest’s fee is 50 lei for all the admitted competitors.
Romanian Competitors admitted after pre-selection will pay the fee for the contest, by bank transfer to the account open at  Braila Treasury (IBAN RO64 TREZ 1512 1G33 1900 XXXX) or in cash, at the  cash desk of the County Center for Preservation and Promotion of Traditional Culture Braila, until  May 25th, 2017.
Foreign competitors will pay the fee in cash at the  cash desk of the County Center for Preservation and Promotion of Traditional Culture Braila, until May 25th, 2017.
Failure to pay this tax within the prescribed term means elimination from the competition.
The Contest Running:          
After the pre-selection, a number of 24 competitors will be selected by the jury after the pre-selection. The names of the competitors admitted in the contest will be made public on the festival's web page as well as on the County Centre for Preservation and Promotion of Traditional
Culture and Braila County Council's web pages.
The order in which the competitors will enter in the contest is decided by drawing of lots. The competitors will follow the organizers’ indications regarding the order in the contest and the rehearsals.

The Repertory
           
Romanian Competitors         
Each competitor has to prepare, for the contest, 2 songs of light music (pop) from the recognized Romanian repertory out of which one song should belong to George Grigoriu. The repertory of George Grigoriu can be found on the contest’s web page or directly at the County Centre for Preservation and Promotion of Traditional Culture on CD or paper. Personal compositions are not accepted.

Foreign Competitors  
Each competitor will sing:     
- a song from the repertoire of their country of origin, in the native language of the competitor, selected from the 2 songs sent for the pre-selection, choice which will be transmitted to the organizers immediately after receiving the confirmation of participating in the competition;
- a song written by George Grigoriu. The repertory of the composer George Grigoriu can be found on the contest’s web page or directly at the County Centre for Preservation and Promotion of Traditional Culture.

The instrumentation for the foreign competitors’ songs can be done by own means and transmitted to the Organizer up to the 28th of April 2017.
The orchestra that assures the accompaniment is formed of: acoustic piano, keyboards, drums, percussion, guitar, lead guitar, bass guitar, saxophone, (alto or soprano).
The organizer can also assure the instrumentation only if the competitor transmits the chosen songs (one song from own repertory and one from George Grigoriu’s repertory) up to the 28th of April 2017. It is recommended that the foreign contestant to sing the song from own repertory into his/her native language.

 The competitors’ obligations are:  
         
  • To abide by the provisions of the contest regulation;           
  •  In the case of the contestants under 18 years old, the organizers will assure the accommodation and meals of one accompanying person.
  • In the case that the contestants who have reached 18 years old are accompanied by  the manager, a family member etc, these persons will cover themselves the expenses for accommodation and meals during their stay.
  • The competitors will cover the transport expenses.
  • To respect  the conditions regarding the arrival time, accommodation term and meals, as established by the Organiser, during the period of the Festival-contest.
  • To sign broadcasting rights cession agreements settled by the organizers;



The Laureates who are not present at the Prize Awarding Ceremony are going to be disqualified;  
Any break of these obligations leads to the unappealable exclusion from the contest.




The organizers’ obligations are:

  • To assure the transportation of the foreign competitors, from the airport and North Train Station in Bucharest to Braila and back, in the interval 23rd-29th of May 2017.
  • To assure accommodation and meals for the contestants in the interval 23rd-28th  of May 2017 (inclusive)
  • To organize and make available the music hall and the rehearsal spaces necessary for the festival;
  •             To assure a proper run of the pre-selection and their objectivity;   
  • To assure the security and the protection during the festival, including during rehearsals;
  • To assure the silence for the good contest running by totally preventing the press and photo reporters from entering in the stage wings, except for the authorized reporters, television and radio;
  • To assure the accuracy of votes for the partial and final results;
  •             To assure the prizes.
  • The organizers are not responsible to the events or incidents in which the contestants may be implied outside the show.

The Jury
  • The Jury is made of Romanian and foreign light music personalities, radio and TV editors, and local cultural personalities.
  • The President of the contest jury will be also in the pre-selection jury.
  • The Jury’s member who is involved in the competitor’s artistic training or management is in charge with, can no longer vote for this competitor. The contestant will receive the average of the other jury members’ grades.
  • Ex Aequo prizes are not allowed.
  • In case of points equality for one or more competitors, the separation will be done according to the grade belonging to the President of the jury. If this criterion is not sufficient the separation will be through the direct decision of the President of the jury.
  • The members of the jury keep the confidentiality of grades and charts derived from the judging procedure.
  • All decisions are final and without right of appeal.
  • The judging results are made public once with the awarding ceremony, then, the list is published on the websites belonging to The Creation Centre, County Council and Festival’s.

 

Prizes

George Grigoriu Trophy – 5.000
I Prize - 2.500
II Prize -
2000
III Prize - 1500
3 mentions of 500 € each.

Other prizes, from other sources or sponsorships, can be also granted.
The amounts are taxable according to the Romanian legislation in force on the date of prize awarding.
Prizes will be awarded in RON, at the exchange rate of the Romanian National Bank and the payment is made by transfer to the accounts communicated by the competitors.
The bank’s commissions for the prizes’ transfer will be borne by the Organizers.
The competitors who do not find themselves among the winners will receive a participation diploma.
Any changes to the Regulation imposed by circumstances beyond the organizer - will be communicated in time on the festival's web page as well as on the organizing institution's web page.

Contact details:
Braila Creation Center, Phone number/Fax: +40239. 614.710 /+40725.526.810




Registration form
George Grigoriu
International Festival of Pop Music
Braila, Romania, the XIIIth Edition
26th – 28th of May 2017

Family Name........................................................................................................

First Name...........................................................................................................

Age......................................................................................................................

Occupation..........................................................................................................

Musical studies ( if case).....................................................................................

Teacher...............................................................................................................

Participation at other contests and won prizes
.....................................................................................................................................

.....................................................................................................................................

.....................................................................................................................................

Adress: ........................................................................................................................

Phone number:............................................................................................................

E-mail adress................................................................................................................

Repertory
  1. Title of the song
      Composer
       Lyricist

  1. Title of the song
      Composer
       Lyricist



Contestant                                              The institution represented (if there is one)                                           




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu