Festivaluri concurs muzica 2020


duminică, 3 iulie 2016

Regulament - Festivalul "STRUGURELE DE AUR", 8-11 septembrie 2016 , Alba Iulia - Jidvei

FESTIVALULUI NAŢIONAL DE FOLCLOR
 „STRUGURELE DE AUR”
- Concurs de interpretare vocală şi instrumentală -
 EDIŢIA A XVI-A, ALBA IULIA – JIDVEI,
 8-11 septembrie 2016


Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a fost iniţiat în anul 2001 de către conducerea SC JIDVEI SRL, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc. Prin evoluţia sa de-a lungul anilor, festivalul s-a dovedit a fi un catalizator perfect a două elemente definitorii pentru zona Târnavelor: calitatea de excepţie a vinurilor şi bunul gust artistic păstrat cu sfinţenie pe aceste meleaguri, devenind o sărbătoare a cântecului autentic, în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia, în inima ţării, se întâlnesc în fiecare an mai multe generaţii de interpreţi tineri – în concurs, personalităţi artistice de marcă – în recitaluri, iar  prin unele din piesele abordate de către concurenţi, sunt prezenţi pe scenă în faţa publicului şi mari solişti care au slujit cântecul românesc, cu ani şi ani în urmă.
În prezent, folclorul începe să își piardă din ce în ce mai mult caracterul ritual şi funcţiile ce le avea în comunitatea sătească, iar vechile zone folclorice, bine conturate odinioară, încep să-şi  piardă individualitatea şi caracterele particulare.
Festivalul „Strugurele de Aur”, beneficiind de colaborarea cu specialişti şi practicanţi din domeniul folclorului muzical şi totodată de o foarte bună promovare, la scară naţională, prin intermediul unor instituții mass-media de prestigiu,contribuie an de an, la buna orientare a repertoriului concurenţilor, spre piese autentice, valoroase, din punct de vedere folcloric și artistic, pentru zona din care provin, sau pe care o reprezintă conform regulamentului, prin alegerea unei melodii din repertoriul interpreților de odinioară sau al celor din generația actuală de interpreți consacrați, din toate zonele sau subzonele folclorice din România.
  În acelaşi timp, festivalul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de muzică adevărată, prin repunerea în circulaţie a unor piese valoroase, din diferite zone ale ţării, consolidând şi confirmând astfel sintagma Unitate în diversitate.
Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” reprezintă totodată o invitaţie de a ne apropia cu speranţă, respect şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională materială şi spirituală, regăsită în mod fericit aici, pe Târnava Mică, la Jidvei, într-o rezonanţă deplină cu gesturile onorante întreprinse cu smerenie şi mândrie de Liviu şi Claudiu Necşulescu, ctitori moderni ai unei comunităţi tradiţionale prospere.
Reluarea continuă şi definitivă a acestui eveniment devenit tradiţie, fără de care spiritualitatea acestei comunităţi ar fi cu mult mai săracă, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat. De la bun început, acest eveniment cultural cu finanțare privată, având mai multe particularități, ieșind din șablonul altor festivaluri folclorice, a câștigat un loc aparte, mobilizând numeroși tineri viitori interpreți, motivați de lejeritatea regulamentului de participare, care le permite o prezentare în preselecție mult mai încrezătoare pentru reușită, în ciuda faptului că, aparent, Festivalul Național de Folclor ,,Strugurele de Aur” este considerat greu de abordat.
Unicitatea acestui festival este conferită şi de organizarea amplă, complexă, cu implicare naţională, şi de eforturile organizatorilor regăsite în premiile valoroase, de nivel european.
Ţinând seama de prestigiul câştigat în ediţiile precedente ale Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, organizatorii îşi propun ridicarea nivelului de mediatizare şi aprecierea valorii concurenţilor, prin cooptarea în juriu şi în organizare a unora dintre cele mai importante personalităţi din domeniul etnomuzicologiei, culturii tradiţionale româneşti și din instituțiile cu secții de profil folcloric (centre culturale, radio, tv, academii de muzică, ansambluri și orchestre profesioniste etc).
Reunirea la această ediţie a Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” a tot ce este mai semnificativ şi reprezentativ în domeniul folclorului muzical, ca personalităţi naţionale, va constitui, poate mai mult decât până acum, un corolar cultural emblematic pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei – “Patrimoniu Cultural Naţional”.

Condiţii de participare:
Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 32 de ani. Nu se primesc în concurs artişti consacraţi sau profesionişti.
Festivalul va avea două momente de desfăşurare: preselecţia şi concursul propriu-zis.

Secţiunea I – Solişti vocali:
Concurenţii vor prezenta două piese muzicale, din care una poate să fie doină, cântec doinit, baladă sau cântec epic, iar a  doua piesă să fie un cântec pe un tempo mișcat. Doina poate fi interpretată cu acompaniament.
Obligatoriu una dintre piese trebuie să fie o melodie cunoscută din repertoriul unor artiști consacrați, preluată cu respect pentru linia melodică și textul poetic, dar fără a imita, în stil propriu potrivit sensibilității fiecărui concurent.
Soliștii vocali pot prezenta și un al treilea cântec special, în cadrul secțiunii ,,Drumul Vinului, Țara Vinului”, cântec care prin textul poetic să aducă în lumină această lume specială a oamenilor care trăiesc pentru a aduna în bobul viilor raze de soare.

Notă: În fișa de înscriere, concurentul trebuie să treacă încă cel puțin 5 titluri de cântece la alegere pe care le cunoaște bine și le poate interpreta corect, dacă este cazul, la cererea juriului, inclusiv o piesă cunoscută din altă zonă folclorică  decât cea din care vine concurentul.

Secţiunea a II-a – Solişti instrumentişti:
Concurenţii vor interpreta două piese cu acompaniament (nu este obligatoriu și doină). Una din cele două piese trebuie să fie din repertoriul unor instrumentişti consacraţi.




Alte informaţii:

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secţiuni, va fi asigurat de către ORCHESTRA ,,JIDVEI ROMÂNIA”, dirijor-orchestrator Stelian Stoica.
Partiturile şi fişele de înscriere completate se trimit până în data de 10 iulie 2016 la adresele electronice de mai jos:

·      culturaalba@yahoo.com
·      orchestrajidveiromania@yahoo.com

Partiturile şi fişele de înscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi înmânate juriului în ziua preselecţiei.

Alte informaţii se pot obține la numerele de telefon:
0258-813.076, 0761-600.494, 0746-581.037 sau accesând
website-ul www.jidvei.ro

Preselecţia va avea loc în zilele de 12 și 13 iulie 2016, în Alba-Iulia, la Hotel Cetate, după cum urmează:
·     în ziua de 12 iulie de la ora 10:00 la 18:00 se vor prezenta concurenții cu vârste  cuprinse intre 16 și 20 ani;
·     în ziua de 13 iulie de la ora 10:00 la 14:00 se vor prezenta concurenții cu vârste cuprinse între 21 și 32 ani;

În urma preselecției, vor fi promovați 36 de concurenți.

Toți participanţii la preselecţie vor avea asigurată masa gratuită. Concurenţii care au vârsta mai mică de 18 ani au dreptul la un loc suplimentar la masa pregătită de organizatori. Concurenţilor care vin de la mai mult de 150 de kilometri distanţă li se va asigura cazare gratuită. Participanții care vin de la distanţă  mai mare de 150 de kilometri şi au vârsta mai mică de 18 ani pot fi cazaţi împreună cu un însoţitor. În acest sens, subliniem faptul că toţi cei care doresc cazare înainte cu o zi de preselecţie, sunt rugaţi să facă rezervare pentru hotel la adresa de e-mail strugureledeaur@jidvei.ro, până la data de 8 iulie 2016, altfel nu vor putea primi cazare în serile de 11 și 12 iulie 2016.
În perioada festivalului propriu-zis, toţi concurenţii vor avea asigurată  cazarea  şi masa pentru o persoană, iar concurenţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de un loc suplimentar la cazare și masă pentru un însoţitor.
                                                                                                                                                         
Concurenţii care vor intra în Gala Laureaţilor nu au voie să lipsească la decernarea premiilor, având obligația de a fi prezenți atât la evenimentul din Alba Iulia, cât și la evenimentul care se va desfășura în Jidvei. Absenţa la decernare anulează premiul.

Toate zilele de concurs şi ambele gale ale laureaţilor, inclusiv recitalurile, vor fi preluate de TVR1 prin cunoscuta emisiune “Tezaur Folcloric”, iar serile de concurs şi Gala laureaților vor fi transmise în direct de TVR3, precum şi radiofonic de Radio Cluj, Antena Satelor şi alte posturi de radio.


PREMIILE FESTIVALULUI – 2016

Marele Premiu soliști vocali.........................................................9.000 lei
Marele Premiu soliști instrumentişti............................................9.000 lei
Locul I solişti vocali......................................................................7.500 lei
Locul I solişti instrumentişti.........................................................7.500 lei
Locul II solişti vocali....................................................................6.500 lei
Locul II solişti instrumentişti.......................................................6.500 lei
Locul III solişti vocali..................................................................5.500 lei
Locul III solişti instrumentişti......................................................5.500 lei
Premiul Cramei Jidvei..................................................................5.000 lei
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului”.....................................4.500 lei
Premiul Special ,,Lucreția Ciobanu”...........................................4.500 lei
Premiul Orchestrei „Jidvei România”........................................2.500 lei
Premiul de popularitate................................................................2.500 lei
Premiul special pentru autenticitatea repertoriului vocal..........2.000 lei
Premiul special pentru autenticitatea repertoriului instrumental.2.000 lei
Din acest an, ca o nouă particularitate a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur ”, se acordă o șansă de încredere în reușită unui număr de participanți la preselecție care au fost respinși din cauza numărului limitat de concurenți, dar care prin repertoriu și interpretare, au convins că vor avea o evoluție promițătoare în noua generație de tineri cântăreți valoroși, fiind motivați moral să se prezinte cât mai pregătiți și mai încrezători în succes la viitoarele ediții ale festivalului.
În acest sens, în recitalurile festivalului, câțiva dintre participanții nepromovați la preselecție vor fi distribuiți într-un microrecital special intitulat: TINERI INTERPREȚI ÎN HORS CONCURS”.

Vă aşteptăm cu drag la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor “Strugurele de Aurˮ, oferindu-vă condiţii de excepţie şi şanse egale pentru cucerirea Trofeului.

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

  Alba Iulia - Prima zi de concurs şi recitaluri – Joi, 8 sept 2016 – ora 18:30
  Alba Iulia - A doua zi de concurs şi recitaluri – Vineri, 9 sept 2016 – ora 18:30
  Alba Iulia - Gala Laureaţilor și recitaluri – Sâmbătă, 10 sept 2016 – ora 18:30
  Jidvei - Ecoul Galei Laureaţilor și recitaluri – Duminică, 11 sept 2016 – ora 18:30



Organizator și producător                               Coproducător,
        S.C. Jidvei S.R.L.                              Televiziunea Română și

                                                                          Consiliul Judeţean Alba




FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR
„STRUGURELE DE AUR”, JIDVEI ROMÂNIA
EDIŢIA A XVI-A, 8 – 11 SEPTEMBRIE 2016
  
FIŞĂ DE ÎNSCRIERE
  
Numele şi prenumele:  __________________________________________________

Data şi locul naşterii_____________________________________________________

BI/CI seria şi nr. ________________________________________________________

Studii:________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Profesia: _ ____________________________________________________________

Premii obţinute la alte festivaluri şi concursuri  
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________


Zona etnografică reprezentată:__________________________________________

Repertoriul pentru concurs (3 piese):

1._________________________________________________________________

2._________________________________________________________________

3._________________________________________________________________
(nu este obligatorie piesa 3 drumul vinului țara vinului)
Alte cantece cunoscute de concurent:
1.__________________________________________________________________________
2.__________________________________________________________________________
3.__________________________________________________________________________
4.__________________________________________________________________________
5.__________________________________________________________________________
6.__________________________________________________________________________                
               Semnătura,


Notă: Fişele de înscriere se depun la una dintre adresele poştale sau electronice prezentate în regulamentul festivalului.
Informaţii speciale despre festival se primesc la numerele de telefon: 0258-813.076; 0746581037; 0761-600.494; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu